Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

Bilaga 1 Redovisning av måluppfyllelse

I denna bilaga till årsredovisning 2005 sammanfattas avdelningschefernas redovisning av hur de effektmål som gällt för kyrkokansliet under året har kunnat uppnås och för vilka effektmål det föreligger avvikelse eller risk för avvikelse.

Redovisning av måluppfyllelse för år 2005

Den verksamhet som bedrivs av Kyrkostyrelsen genom kyrkokansliet styrs genom beslut i olika styrorgan. Medan Kyrkomötet beslutar om inriktningen på arbetet beslutar Kyrkostyrelsen eller den nämnd/styrelse som har det direkta ansvaret för verksamheten om mål som på ett konkret och uppföljningsbart sätt skall säkerställa att arbetet bedrivs i beslutad inriktning. Denna konkreta verksamhetsstyrning formuleras som så kallade effektmål. För att uppnå överenskomna och beslutade effekter utarbetar sedan ansvarig personal handlingsplaner där det yttersta ansvaret för genomförande och uppföljning åvilar ansvarig chef.

Antalet beslutade effektmål som påverkat arbetet under verksamhetsåret 2005 uppgick till 80, vilket är något fler än föregående år. Många av målen är dock inte meningsfulla att följa upp så ofta som årligen eftersom arbetet inte kan antas ha någon mätbar effekt på så kort sikt som ett år.

Uppnådda mål

Under året har sju effektmål uppnåtts i en sådan utsträckning att den önskade effekten nu skall bibehållas på uppnådd nivå eller så att målet nu byts ut eller förändras för att utveckla verksamheten vidare.

Detta gäller mål avseende delar av Svenska kyrkans ekumeniska arbete i stort och särskilt Borgåöverenskommelsen. Vidare kännedomen om utlandskyrkan och mål rörande kyrkoval 2005. När det gäller spridning och användning av prognoser och omvärldsanalys som tas fram av kyrkokansliet görs bedömningen att målet kunnat nås, men att det behöver utvecklas för att styra arbetet på ett mer relevant sätt.

Mål som inte kunnat nås

För ett tiotal effektmål konstateras vid uppföljningen av 2005 års verksamhet att målen inte kunnat nås eller bedöms inte komma att nås utan förändringar i befintlig planering och resurstilldelning.

När det gäller stödet för Svenska kyrkans internationella arbete kan konstateras att insamlingsmålen väl uppnåtts. Trots detta finns tecken på att den breda allmänhetens kännedom om verksamheten är lägre än vad som angetts som mål och också att uppsatta mål avseende församlingars och stifts konkreta ekonomiska stöd till verksamheten inte kunnat nås.

Liksom 2004 har uppsatta mål avseende funktionalitet i de gemensamma tekniska och administrativa systemen som Kyrkobokföringssystemet och Kyrknätet inte kunnat nås under året.

Delvis på grund av personalbyten och svårigheter att rekrytera har verksamhet rörande kulturteologisk reflektion och stöd för kunskapsutveckling inom områdena pedagogiskt arbete och traditionsförmedling drabbats av förseningar.

Avkastningen av kapitalförvaltningen har inte uppnått uppsatta mål i relation till inflationen de senaste sex åren trots att avkastningen under 2005 varit mycket god.

Vad gäller arbetet avseende Svenska kyrkans skyddade kyrkor och begravningsplatser finns avvikelser i utveckling rörande inventering, dokumentation och underhållsplanering.

Trots de utbildningsinsatser som skett kan konstateras att det finns behov av ytterligare insatser och förbättrade verktyg kring personalledning för att ge kansliets chefer det stöd som behövs i arbetet.

Inaktuella mål

Vidare har sammanlagt 11 effektmål strukits av något annat skäl än att målet nåtts. Fem av dessa rör insamlingsarbetet. Dels är de mål som satts upp för insamlingsarbetet utformade så att de i praktiken innebär dubbla målsättningar vilket försvårar uppföljning, dels är det nödvändigt att se över de befintliga målen i ljuset av den antagna kommunikationsplattformen. Insamlingsarbetet är ett av de viktigaste sammanhang där Svenska kyrkan på nationell nivå kommunicerar med stora målgrupper.

Även andra mål som styr kommunikations- och informationsarbetet behöver ersättas för att tydligare styra detta arbete så att det bedrivs i enlighet med den gemensamma plattformen.

De mål som avsetts styra nationell nivås samarbete och samverkan med stift och diakoniinstitutioner har visat sig vara alltför trubbiga och otydliga. I samband med att avtalen med centrumbildningarna utvärderas och i de löpande kontakter som kyrkokansliet har med stiftskanslierna revideras målsättningarna för att skapa mer ömsesidighet och tydlighet när det gäller målsättningarna för samarbetet.

Ett mål avseende rekrytering av samer till den kyrkliga grundutbildningen utgår eftersom andra mål rörande språkliga minoriteter väl styr verksamheten i önskad riktning.

Ett mål som enligt nu gällande verksamhetsplanering skall vara uppfyllt under 2006 rör den förändrade utbildningsorganisationen. Bedömningen hittills är att uppsatta mål för detta arbete kommer att nås.

Övriga effektmål kommer att följas upp efter år 2006, många skall vara uppnådda först år 2008 och arbetet för att uppnå dessa mål har hittills kunnat bedrivas enligt plan.

Sammanfattning av måluppfyllelse, samtliga effektmål

Bedömning av läget

Måluppfyllelse enligt plan.

?

Avvikelser från måluppfyllelse.

Χ

Målet stryks.

           

Svenska kyrkan skall vara en tydlig rikstäckande, evangelisk-luthersk folkkyrka, bekännelsekyrka och brokyrka som i ord och handling levandegör evangelium i vår tid. (Tydliggöra Svenska kyrkan)

    1. Öka Svenska kyrkans synlighet i Europeiska sammanhang.

    2. Svenska kyrkan skall föra och vidareutveckla sina dialoger.

    3. År 2005 har kunskapen och medvetenheten om Svenska kyrkans ekumeniska förpliktelse och strategi ökat bland såväl anställda som förtroendevalda på olika nivåer i kyrkan.

Svenska kyrkan skall i samverkan med kyrkor, ekumeniska samarbetsorgan och kyrkorelaterade organisationer ta sin del av den världsvida kyrkans gemensamma ansvar för mission och diakoni i praktiskt arbete och genom fördjupad teologisk reflektion. (Nationell och Internationell samverkan)

    4. Det av Kyrkornas världsråd utlysta Decade to Overcome Violence (Årtionde för övervinnande av våld), 2001-2010, har förankrats och börjat bära frukt i stift och församlingar.

    5. Att under perioden tillsammans med stift, församlingar och ombud ha skapat ett ökat engagemang för den teologiska värdegrunden och innehållet i Svenska kyrkans arbete för internationell mission och diakoni.

    6. Att i samråd med partner under ramperioden ha uppnått en prioritering av såväl teman som av antalet projekt/partner/personal utifrån omvärldsanalyser och gemensamma kriterier för dessa.

?

    7. Att under perioden, i samverkan med partner ha stärkt Svenska kyrkans bidrag i arbetet att förverkliga människors rätt till mat – genom särskilda insatser på lokal, nationell och internationell nivå utifrån en antagen handlingsplan.

    8. Att under perioden ha stärkt Svenska kyrkans bidrag till partners arbete för försoning – genom särskilda stödinsatser, teologisk reflektion, analys och erfarenhetsutbyten samt påverkansinsatser.

    9. Att vid utgången av 2008 ha initierat nya former i Svenska kyrkan för att engagera sig i internationella solidaritetsfrågor.

?

    10. Att vid utgången av 2008 skall församlings- och stiftsanslag ha ökat med i genomsnitt 75 procent per år. Under samma period skall Svenska kyrkan via Lutherhjälpen ha intagit en position som en av Sveriges fem mest kända och förtroendeingivande utvecklingsorganisationer.

?

    11. År 2005 skall 80 procent av svenska folket känna till Lutherhjälpen. 70 procent av dem skall vara positivt inställda till verksamheten.

Χ

    12. År 2006 skall 60 procent av församlingarna engagera sig för internationell mission genom Svenska kyrkans mission och 85 procent av församlingarna skall engagera sig för internationell diakoni genom Lutherhjälpen.

Χ

    13. År 2006 skall insamlingen till Lutherhjälpens verksamhet ha ökat till minst 135 miljoner kronor.

Χ

    14. År 2006 skall Lutherhjälpen ha minst 58 000 aktiva enskilda givare som givit minst en gåva de senaste 18 månaderna.

Χ

    15. Under perioden 2004-2006 skall det samlas in minst 55 miljoner kronor per år till Svenska kyrkans missions verksamhet, varav minst 80 procent skall komma från stift eller församlingar.

Χ

    16. Svenska kyrkans internationella arbete genom Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission skall uppfattas som trovärdigt, aktivt och angeläget av anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkans församlingar.

Svenska kyrkan skall vara aktiv i ekumeniska organ och i redan etablerade dialoger och kyrkogemenskaper och dra nytta av det nätverk som bildas genom Svenska kyrkans partner, församlingar och verksamhetsplatser i utlandet. (Ekumenisk hållning)

    17. Svenska kyrkan skall i samarbete med andra lutherska kyrkor bidra till att Lutherska världsförbundets samverkan med Kyrkornas världsråd stärks och vidgas.

    18. Senast 2005 har receptionen av Borgåavtalet utvecklats så att stift och församlingar blivit än mer engagerade i gemenskapen.

    19. Att under perioden bearbeta Svenska kyrkans teologiska värdegrund för internationell mission och diakoni.

    20. Att under perioden tydliggöra rollerna för SKM, EFS-utland och Lutherhjälpen inom ramen för det internationella arbetet för mission och diakoni.

Svenska kyrkan skall ha en tydlig medlemskommunikation präglad av närvaro, öppenhet och hopp. Kommunikationens syfte är att stärka samhörigheten med Svenska kyrkan. (Kommunikation)

    21. Att verka för att utlandspersonalen och ombuden skall ha ett kommunikationstänkande och vara en aktiv del i det totala informationsarbetet för Svenska kyrkan både utomlands och i Sverige.

    22. År 2010 skall 60 procent av medlemmarna ha en positiv uppfattning om Svenska kyrkan.

Χ

    23. År 2005 skall varje avdelning ha en kommunikationsplan och en strategi för sin kommunikation.

Χ

    24. År 2006 skall 60 procent av medlemmarna uppleva att de har tillgång till Svenska kyrkans gemensamma information.

Svenska kyrkans röst i det svenska samhället skall ha en sådan trohet i tolkningen av evangelium att Guds kärlek och befriande kraft blir synlig i världen. (Kyrkans röst)

    25. År 2008 skall 45 procent av medlemmarna uppleva att Svenska kyrkan deltar aktivt i samhällssamtalet.

    26. Att dialogen om kristen tro och existentiella frågor genom årliga arrangemang, på till exempel Bok & Biblioteksmässan, filmfestivaler och andra kulturevenemang, främjas.

?

    27. Att företrädare för Svenska kyrkan har tillgång till kunskap som möjliggör deras deltagande i svensk kulturdebatt.

    28. Att bidra till att Svenska kyrkan ges möjlighet att vara en stark röst och en positiv kraft för ett samhälle som värnar alla människors värdighet och skapelsens integritet.

    29. Att det påverkansarbete som bedrivs inom ramen för det internationella verksamhetsområdet upplevs som relevant av beslutsfattare och opinionsbildare.

    30. Att under perioden öka samarbetet kring påverkansfrågor med Svenska kyrkans multilaterala samarbetsorgan, biståndsorganisationer och andra idéburna rörelser.

    31. Genom utbildning och samverkan bidra till att verksamheten uppfattas som den del av den internationella verksamheten i Svenska kyrkan som avser svenskar i utlandet.

    32. Att vid utgången av 2008 ha ökat Svenska kyrkans kapacitet, kompetens och genomslag i påverkansfrågor.

    33. Att till och med 2008 skall Svenska kyrkans internationella arbete ha bidragit till en fördjupad förståelse för perspektiven Försoning och Rätten till mat.

Svenska kyrkans olika delar skall ges acceptabelt likvärdig tillgång till kompetent personal, ekonomiska resurser och administrativt stöd så att kyrkan kan bibehållas rikstäckande. (Bibehållen rikstäckning)

    34. Vid utgången av 2006 ha skapat en organisation för hållbar och kontinuerlig utveckling av de kyrkliga utbildningarna (EFU).

    35. Att vid utgången av 2008 i tillräcklig omfattning och i förhållande till Svenska kyrkans behov erbjuda utbildningsvägar som ger präster, diakoner, församlingspedagoger, kyrkomusiker och andra medarbetare den kompetens som gör det möjligt för dem att på ett adekvat sätt verka för att församlingens grundläggande uppgifter blir utförda.

    36. Vid utgången av 2008 ha ökat kunskapen om Svenska kyrkan som arbetsplats och därmed ha ökat intresset för Svenska kyrkans utbildningar.

    37. Upprätthålla en god kännedom om och främja verksamheten på idag befintliga verksamhetsplatser, samt följa målgruppernas förändringar och tillkommande behov i syfte att vidtaga därav påkallade verksamhetsanpassningar.

    38. Verksamhetsplatserna skall vara försedda med personal, med rätt kompetens för den aktuella verksamheten och som ges goda förutsättningar för uppdraget och dess avslutande.

    39. Styra och utveckla utlandskyrkornas ekonomihantering i anslutning till verksamheten som helhet.

    40. Svenska kyrkan i utlandet skall under perioden 2006–2008 ha samlat in minst 12,5 miljoner kronor per år och i insamlingsarbetet ha huvudsaklig inriktning på församlingar och stift.

    41. År 2005 skall 50 procent av svenska folket känna till Svenska kyrkan i utlandet och 55 procent av dem uppfatta verksamheten som angelägen.

?

    42. Samtliga användare på den nationella nivån skall 2006 anse att de nationella administrativa systemen erbjuder nödvändig funktionalitet och att de till utformning och innehåll svarar mot de krav som ställs av olika användare. Tre fjärdedelar av de lokala användarna skall dela denna uppfattning vid budgetperiodens utgång.

?

    43. En majoritet av Kyrknätets användare skall senast år 2006 vara nöjda med nätets funktion och service.

    44. 2005 års kyrkoval skall förberedas och genomföras.

?

    45. Mätt över en tioårsperiod skall den genomsnittliga årsavkastningen från värdepappersportföljen överträffa den genomsnittliga inflationen med minst fyra procentenheter (jämlikt nuvarande finanspolicy för Svenska kyrkans nationella nivå, fastställd av Kyrkofondens styrelse den 14 mars 2005).

?

    46. För minst 90 procent av alla skyddade kyrkor och begravningsplatser i landet skall det 2006 finnas

    § tillfredsställande kulturhistoriskt inventeringsunderlag och

    § underlag vad gäller bevarandestatus avseende underhåll, stöld- och - brandsäkerhet, skydd och bevarade inventarier.

    § Dessutom skall det vid samma tidpunkt finnas antagen vård- och underhållsplan för minst 40 procent av alla skyddade kyrkor och begravningsplatser i landet.

    47. För ansökningar från församlingar/samfälligheter som inkommer till stiften efter 1 januari 2006, avseende rambudgetår 2008, gäller villkoret att antagen vård-/underhållsplan skall finnas för samtliga objekt för erhållande av ersättning. Endast ersättning till akuta och mycket angelägna åtgärder av engångskaraktär får medges utan plan.

    48. Samtliga organisatoriska delar av Svenska kyrkan skall redovisa årets resultat och de ekonomiska förutsättningarna för den kyrkliga verksamhet man ansvarar för.

Svenska kyrkans församlingar skall uppmärksammas på de språkliga minoriteternas villkor och dessa minoriteter skall erbjudas förutsättningar att på likvärdigt sätt delta i församlingslivet. (Språkliga minoriteter)

    49. År 2010 skall Svenska kyrkans verksamhet bland språkliga minoriteter präglas av ett gemensamt minoritetsspråkligt program.

Χ

    50. År 2006 skall samer ha rekryterats till kyrkliga grundutbildningar för tjänst i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan skall säkerställa att svenskar som vistas i utlandet, och personer som tillfälligt befinner sig i svåra eller särskilt utsatta situationer i Sverige, kan behålla eller upprätta en levande kontakt med och relation till Svenska kyrkan och omfattas av kyrkans pastorala och diakonala omsorg. (Särskilda situationer)

    51. Den kyrkliga organisationen skall år 2007 ha uppnått en god och uthållig förmåga till egen krisledning och samverkan med samhället vid nationellt och internationellt inträffade olyckor och andra svåra händelser.

Svenska kyrkan skall i sin verksamhet sträva efter att vara tillgänglig på villkor som är anpassade till den som söker kontakt med henne. (Tillgänglighet)

    52. År 2006-2008 skall Informationsservice fortsatt hantera 80 procent av alla ärenden inom ett dygn och 90 procent av kunderna skall anse att de fått värdefull hjälp.

Svenska kyrkan skall ha enkla regler, effektiv administration och en effektiv styrning av verksamheten på nationell nivå. (Kyrklig administration)

    53. År 2005 skall 80 procent av de röstberättigade medlemmarna känna till att det hålls kyrkoval.

    54. I de förslag till regeländringar som utarbetas skall belysas hur de påverkar strävan mot ett enkelt regelsystem.

    55. Arkiv- och dokumenthanteringen på den nationella nivån skall göras mer funktionell och effektiv.

    56. En ökad kännedom, internt och externt, om arkivet som förvaltare och kulturbärare av en väsentlig del av kyrkans kulturarv skall eftersträvas.

?

    57. Kanslistödets kunder skall vara fortsatt nöjda med servicenivå och kvalitet på dess tjänster.

    58. Arbetet med Svenska kyrkans strukturfrågor i nära samarbete med stiften och Lantmäteriverket skall förstärkas.

    59. Kontakten med stiftens kyrkobokföringssakkunniga skall fördjupas för att bidra till kunskapsutbyte och ökad kompetens i kyrkobokföringen i den kyrkliga organisationen.

?

    60. Kyrkokansliets chefer anser att personalavdelningen är professionell och effektiv och att de har relevanta arbetsverktyg och utbildning för att utöva chefs- och ledarskap.

    61. Hela beloppet kyrkoantikvarisk ersättning skall ha betalats ut under beslutad dispositionstid, även om detta innebär att omfördelning inom respektive stift under dispositionstiden måste ske.

    62. År 2005 skall högst tio procent av ansökningarna om kyrkoantikvarisk ersättning bedömas som olämpliga av behöriga myndigheter.

Svenska kyrkan skall ha en god förmåga att utifrån en god teologisk reflektion förutse, analysera och möta utvecklingen i samhället och anpassa verksamheten till denna utveckling. (Kyrkans förmåga)

    63. År 2005 skall samtliga avdelningar i kyrkokansliet och minst 20 procent av församlingar/samfälligheter uppge att de aktivt använt och haft god nytta av omvärldsanalyser och prognoser från den nationella nivån.

?

    64. Vid utgången av 2008 ha vidareutvecklat och stöttat mötesplatser och nätverk för kyrkokansli, stift och skolor som bidrar till kunskapsutveckling inom områdena pedagogiskt arbete, traditionsförmedling och livstolkning.

    65. Att Svenska kyrkan, på alla nivåer ges tillgång till Svenska kyrkans statistikdatabas och kvalificerade analyser av innehållet i densamma, som underlag för strategisk och teologisk reflektion.

    66. Att Svenska kyrkan, på alla nivåer ges tillgång till teologisk analys och relevant kunskap om sin omvärld för att bättre kunna utföra sitt uppdrag.

    67. Att bidra till församlingslivets utveckling på områden och i projekt som stiften efterfrågar och att tillsammans med stiften utveckla mötesplatser och arbetsformer som på ett relevant och effektivt sätt stöder arbetet kring frågor, som rör församlingsutveckling.

    68. Att 2007 tillsammans med de organisationer som nationell nivå har tecknat avtal med kring nationella uppdrag ha utformat ett tydligt och effektivt samarbete, som tydliggör verksamheterna och kommer stift och församlingar till del.

?

    69. Att arbetet med barn och unga, särskilt konfirmandarbetet, lyfts fram och förstärks i Svenska kyrkan.

    70. Att tillsammans med stiften förstärka reflektionen kring det löpande gudstjänstarbetet.

    71. Att medarbetare i Svenska kyrkan genom avdelningens verksamhet ges möjlighet till en fördjupad förståelse för mångfaldsfrågor och inkluderingsfrågor.

Χ

    72. Stiften skall 2006 känna till den verksamhet som drivs från utvecklingsenheten och minst 10 stift skall anse att man har nytta av det arbete som drivs från enheten.

Χ

    73. 2006 skall centrumbildningarna, nationell nivå och stiften vara nöjda med samarbetet kring det arbete som utförs genom centrumbildningarna för nationell nivå. Aktuella verksamheter är handikappfrågor och andlig vård inom hälso- och sjukvården (Samariterhemmet), familjerådgivning och arbetshandledning (Ersta), arbetslivsfrågor (Bräcke), kris och katastrof (Vårsta) samt volontär i Svenska kyrkan.

Χ

    74. År 2006 skall mötesplatser och arbetsformer ha utvecklats som svarar mot de behov stiften och avdelningen har inom de områden avdelningen arbetar på.

    75. Att under ramperioden ha utvecklat nya former för att stimulera och stärka engagemanget, särskilt bland de unga.

Svenska kyrkan skall vidareutveckla ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv och sina traditioner och som kulturbärare ha en viktig roll i svenskt kulturliv och samhälle. (Kulturbärare)

    76. Svenska kyrkans anställda och tillhöriga skall äga kunskap om kyrkans roll i kulturlivet.

    77. Samarbetet och samrådet med de kulturvårdande myndigheterna i övergripande frågor rörande de kyrkliga kulturvärdena skall vidareutvecklas.

Effektmål avseende kvaliteten på arbetet på nationell nivå.

    78. År 2005 är minst 7 procent av de anställda i Kyrkokansliet under 35 år.

    79. Organisationen har en personalomsättning som varierar mellan 5 och 10 procent.

    80. Minst 80 procent av de anställda på den nationella nivån anser att de har en god arbetssituation när det gäller arbetsbelastningen och meningsfullhet i arbetsuppgifterna.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page